• Home
  • About US
  • Contact Us
  • Privacy Policy
  • Term & Condition
  • Disclaimer
Sunday, October 11, 2026
  • Login
  • Register
Academic School
No Result
View All Result
  • Home
  • Class 6
  • Class 7
  • Class 8
  • SSC
  • HSC
Academic School
No Result
View All Result
Academic School
No Result
View All Result
  • Home
  • Class 6
  • Class 7
  • Class 8
  • SSC
  • HSC
Home HSC

HSC Article Exercise PDF | All Board Article Exercise

Academic School by Academic School
August 20, 2026
in HSC
A A
0
0
SHARES
30
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

আরও পড়ুন

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৫ | SSC Re-Scrutiny Result 2025 [All Board]

Impact of Climate Change in Bangladesh Composition for HSC

SSC Routine 2025 | ২০২৫ সালের মাধ্যমিক স্কুল সার্টিফিকেট পরীক্ষার সময়সূচি

HSC Board Challenge Result 2024: Re-scrutiny Result HSC 2024

 HSC Article Exercise PDF |  All Board Article Exercise 

HSC Article Exercise: All Board Question & Solution PDF

HSC Article Exercise PDF |  All Board Article Exercise

এইচএসসি (HSC) ইংরেজি ২য় পত্রের গ্রামার অংশে Articles (A, An, The) একটি অত্যন্ত সহজ অথচ গুরুত্বপূর্ণ বিষয়। পরীক্ষায় ভালো নম্বর পেতে নিয়মিত বোর্ড প্রশ্নগুলো সমাধান করার কোনো বিকল্প নেই। শিক্ষার্থীদের প্রস্তুতির কথা বিবেচনা করে Academicschool.net নিয়ে এসেছে বিগত বছরের সকল বোর্ডের HSC Article Exercise with Solution এর একটি পূর্ণাঙ্গ সংগ্রহ।

★Academic School আপডেট
Academic School FollowFOLLOW Subscribe Now SubscribeSUBSCRIBE

এই আর্টিক্যালে আমরা ঢাকা বোর্ড, রাজশাহী বোর্ড, কুমিল্লা বোর্ডসহ সকল শিক্ষা বোর্ডের গুরুত্বপূর্ণ আর্টিকেল প্র্যাকটিসগুলো উত্তরসহ তুলে ধরেছি। যারা বোর্ড পরীক্ষার আগে চূড়ান্ত প্রস্তুতি নিতে চাচ্ছেন, তারা এই পোস্টটি নিয়মিত প্র্যাকটিস করতে পারেন।

📌 আর্টিকেল সমাধানের কিছু গোল্ডেন রুলস:

  • শব্দের উচ্চারণ যদি ভাওয়েল (Vowel) এর মতো হয়, তবে An বসে।
  • নির্দিষ্ট কোনো ব্যক্তি, বস্তু বা অদ্বিতীয় কিছুর আগে The বসে।
  • Abstract Noun বা অনির্দিষ্ট Plural Noun-এর আগে সাধারণত আর্টিকেল বসে না (❌)।
  • ইউজার ফ্রেন্ডলি নোট: সুপারলেটিভ ডিগ্রির আগে সবসময় The ব্যবহার করুন।

HSC All Board Article Practice Set

1. Robi is indigent boy…

Robi is (a) — indigent boy. He comes of (b) — needy family. But he is diligent and upright. He has (c) — unique vision for life. He believes that honesty is (d) — key to success. Moreover, he has (e) — deep sense of patriotism. Being imbued with these ideals, he shapes (f) — dream of his life. From (g) — dawn to dusk, he works hard. He never squanders time, wastes money and dissipates (h) — energy. His only aim is to reach (i) — apex of success. We need (j) — ideal boy like Robi.

SB 17
Answer: (a) an (b) a (c) a (d) the (e) a (f) the (g) × (h) × (i) the (j) an

2. What a surprise it was!

What (a) — surprise it was! Robin got (b) — first prize in (c) — competition. I was really (d) — amazed at his success. Of course he was trained by (e) — expert coach for (f) — time. He always obeyed (g) — instructions given by (h) — coach. Even he was not found outside (i) — camp during practice session. (j) — boy like him is always appreciated by the people.

DIN.B 17
Answer: (a) a; (b) the; (c) the; (d) x; (e) an; (f) the; (g) the; (h) the; (i) the; (j) A

3. Road accident is unexpected incident…

(a) — road accident is an unexpected incident that happens on (b) — road. It is (c) — common phenomenon nowadays in our country. There are many causes of (d) — road accident. Bangladesh is (e) — impoverished country. We have no sufficient roads and highways. Most of our roads are narrow. As (f) — result, many vehicles can’t move at (g) — time. Hundreds of people die due to (h) — road accident. There are many who also become injured and crippled through such an incident. (i) — authority concerned should come forward to take (j) — steps to control it.

FCC 24
Answer: (a) ╳ (b) the (c) a (d) ╳ (e) an (f) a (g) a (h) the (i) The (j) ╳

4. William Shakespeare was born…

William Shakespeare was born on April 23, 1564 in (a) — village of Stratford-on-Avon in (b) — country of Warwickshire. His father John Shakespeare was (c) — farmer’s son who came (d) — Stratford about 1531, and began to prosper as (e) — trader in corn, wheat, leather and agricultural products. His mother Mary Arden was (f) — daughter of (g) — prosperous farmer, descended from (h) — old family of mixed Anglo-Saxon and Norman blood. It is generally believed that neither (i) — poet’s mother nor his father could read or write. In 1582, Shakespeare married Anne Hathaway, the daughter of (j) — peasant family.

All.B 18
Answer: (a) a; (b) the; (c) a; (d) ×; (e) a; (f) the; (g) a; (h) an; (i) the; (j) a.

5. Parliament house of Bangladesh…

(a) —— parliament house of Bangladesh is (b) —— exquisitely designed building. In fact, it is (c) —— wonder of modern architecture and technology. It is one of (d) —— largest and most spectacular parliament buildings in (e) —— world. It is (f) —— highly expensive building. (g) —— maintenance cost of the parliament house is about 50 million taka per year. An American architect (h) —— Louis I. Kahn designed this (i) —— building. Every day many (j) —— visitor comes to visit the building.

DB 19
Answer: (a) The; (b) an; (c) a; (d) the; (e) the; (f) a; (g) The; (h) ×; (i) ×; (j) ×

6. I have an uncle…

I have (a) —— uncle who has just retired from (b) —— army. He used to be (c) —— FBI agent, and everybody says he has been an honest man all his life. As a child, I loved him for his stories. He once told me that he met (d) —— one-eyed alien from (e) —— space. (f) —— alien did not need any oxygen. And it did not have (g) —— nose. I now understand that it was (h) —— hard story to believe. I am not sure he was telling me (i) —— truth. Maybe, he is not so (j) —— honest, after all.

SB 19
Answer: (a) an; (b) the; (c) an; (d) a; (e) ×; (f) The; (g) a; (h) a; (i) the; (j) ×.

7. What is patriotism?

What is patriotism? It is (a) — noble virtue. It inspires (b) — man to dedicate his life to the freedom and development of his (c) —— country. (d) — man without patriotism is no better than (e) — beast. A true patriot is honoured by (f) — his countrymen. He thinks for (g) —— betterment of his country. On (h) —— contrary, (i) — unpatriotic man thinks only of his own interest. Those who die for (j) — country are true patriots.

CTG.B 19
Answer: (a) a (b) a (c) the (d) a (e) a (f) × (g) the (h) the (i) an (j) the

8. The process of learning…

The process of learning may very well be compared to (a) — undertaking of a journey. The learner or the student is (b) — journey taker or traveller. Just as a traveller has to undergo all (c) — botheration of buying his ticket… so a learner has to manage his learning affair himself. It is (f) — laborious process and no one can do (g) — labour for him… journey is (i) — passenger’s own concern. In (j) — same way, learning is entirely the concern of the student.

JB 17
Answer: (a) the; (b) the; (c) the; (d) the; (e) x; (f) a; (g) the; (h) the; (i) the; (j) the.

9. Roti Aurat novel…

‘Roti Aurat’ is (a) — first Bengali novel on (b) — Liberation War of Bangladesh. This unique novel is written by Anwar Pasha, (c) — Professor of Bangla Department at Dhaka University. He wrote this (d) — novel between April and June in 1971… Sense of imminent defeat, the member of (g) — notorious killing squad Al-Badr picked up (h) — novelist Anwar Pasha… according to (i) — Banglapedia… during (j) — Liberation War.

CTG.B 17
Answer: (a) the; (b) the; (c) a; (d) x; (e) a; (f) the; (g) the; (h) the; (i) x; (j) the.

10. Mr. Bright is European…

Mr. Bright is (a) — European. As he is (b) — Englishman, he knows (c) — English well. He is (d) — honourable to everyone though he is (e) — one-eyed man. One day having (f) — SOS, he went to (g) — USA. His brother, Johnson joined (h) — Army last year. He is (i) — younger of the two brothers. When Mr. Bright met his brother, he shed (j) — tears.

BB 19
Answer: (a) a (b) an (c) × (d) × (e) a (f) an (g) the (h) the (i) the (j) ×

11. Honest man passage…

An honest man is true to his (a) — words. He does not deviate from (b) — path of honesty. He knows that true happiness consists of (c) —— honesty. He does not fall victim to (d) —— greed. He does not hanker after (e) — worldly property. (f) —— honest man abstains himself from corruption… (i) —— greed for wealth does not touch him… follow the path of (j) —— honest people.

Common Board
Answer: (a) ×; (b) the; (c) ×; (d) ×; (e) ×; (f) An; (g) ×; (h) a; (i) ×; (j) the.

12. Childhood is man’s formative period…

Childhood or boyhood is (a) —— man’s formative period. During this period (b) —— child receives training from its mother. (c) —— mother’s tender heart always looks to (d) —— welfare of (e) —— child. If (f) —- mother tries to bring (g) —- child up carefully… according to her (h) —— best ideas (i) —— child is sure to grow…

DIN.B 19
Answer: (a) a; (b) a; (c) The/A; (d) the; (e) the/a; (f) the/a; (g) the; (h) ×; (i) the; (j) ×.

13. National flag independence…

The national flag represents (a) — independence of (b) — country. Ours is (c) — independent country… (d) — cloth of a national flag is made of (e) — cotton… Middle point of the flag there is (g) — blood-red circle… representing (i) — martyrs. The national flag plays (j) — vital role.

RB 19
Answer: (a) the; (b) a; (c) an; (d) The; (e) ×; (f) the; (g) a; (h) The; (i) the; (j) a.

14. Industry is key to success…

Industry is (a) —- key to success in our life. (b) —— industrious can prosper in life. (c) —— man who does not undertake (d) —— hard work can never go (e) —— long way in (f) —— world. Many (g) —— man is not aware of (h) —- significance of (i) —- diligence… reap (j) —— benefit of success.

JB 19
Answer: (a) the; (b) The; (c) The; (d) ×; (e) a; (f) the; (g) a; (h) the; (i) ×; (j) the.

— ধন্যবাদ 


Focus Keywords: HSC Article Exercise PDF, All Board Article Question 2024, ইংরেজি ২য় পত্র আর্টিকেল প্র্যাকটিস, HSC English Grammar Solution.

Tags: English Grammar, HSC 2025, Article Solution, Academicschool.net.

Tags: All BoardArticleEnglish 2nd PaperExercise
ShareTweetSendShare
Previous Post

Class 5 NCTB Book 2026 PDF | ৫ম শ্রেণির বই ২০২৬

Next Post

Write a paragraph on ‘The Historic 7th March Speech of Bangabandhu’ within 200 words.

Academic School

Academic School

Edu Instructor

Related Posts

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৫ | SSC Re-Scrutiny Result 2025 [All Board]

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৫ | SSC Re-Scrutiny Result 2025 [All Board]

Impact of Climate Change in Bangladesh Composition for HSC

Impact of Climate Change in Bangladesh Composition for HSC

SSC Routine 2025 | ২০২৫ সালের মাধ্যমিক স্কুল সার্টিফিকেট পরীক্ষার সময়সূচি

SSC Routine 2025 | ২০২৫ সালের মাধ্যমিক স্কুল সার্টিফিকেট পরীক্ষার সময়সূচি

HSC Board Challenge Result 2024: Re-scrutiny Result HSC 2024

HSC Board Challenge Result 2024: Re-scrutiny Result HSC 2024

নাম্বারসহ এইচএসসি রেজাল্ট দেখার লিংক | All Board HSC Result 2024 with Marksheet

নাম্বারসহ এইচএসসি রেজাল্ট দেখার লিংক | All Board HSC Result 2024 with Marksheet

Next Post
Write a paragraph on ‘The Historic 7th March Speech of Bangabandhu’ within 200 words.

Write a paragraph on 'The Historic 7th March Speech of Bangabandhu' within 200 words.

Please login to join discussion
  • Trending
  • Comments
  • Latest
DU B Unit Question 2025 | ঢাবি বি ইউনিট প্রশ্ন ২০২৫

জুনিয়র বৃত্তি প্রশ্ন ২০২৫ PDF | বাংলা, ইংরেজী,গণিত,বিজ্ঞান, বাওবি

অগ্রদূত বাংলা PDF | Agradut Book PDF

অগ্রদূত বাংলা PDF | Agradut Book PDF

জুনিয়র বৃত্তি পরীক্ষার রুটিন ২০২৬

জুনিয়র বৃত্তি পরীক্ষার রুটিন ২০২৬

Junior Britti English Suggestion 2026 | 400+ Synonyms & Antonyms with Answer

Junior Britti English Suggestion 2026 | 400+ Synonyms & Antonyms with Answer

Class 9-10 Math Guide PDF | New Math Guide 2025 Download

Class 9-10 Math Guide PDF | New Math Guide 2025 Download

এইচএসসি Short সিলেবাস ২০২৬ | HSC Syllabus 2026

এইচএসসি Short সিলেবাস ২০২৬ | HSC Syllabus 2026

৯ম শ্রেণীর বাংলা শেষ মুহূর্তের প্রস্তুতি পাঞ্জেরী গাইড বই | Class 9 Bangla Panjeree

৯ম শ্রেণীর বাংলা শেষ মুহূর্তের প্রস্তুতি পাঞ্জেরী গাইড বই | Class 9 Bangla Panjeree

SSC Exam Routine 2026

SSC Exam Routine 2026

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৬ | সকল বোর্ড PDF

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৬ | সকল বোর্ড PDF

অনার্স ৪র্থ বর্ষের ফলাফল পুনঃনিরীক্ষণের আবেদন ২০২৬ | Exam 2024

অনার্স ৪র্থ বর্ষের ফলাফল পুনঃনিরীক্ষণের আবেদন ২০২৬ | Exam 2024

এসএসসি পরীক্ষা ২০২৭-এর নতুন রুটিন | SSC 2027 New Routine

এসএসসি পরীক্ষা ২০২৭-এর নতুন রুটিন | SSC 2027 New Routine

এসএসসি বিজ্ঞান সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর | SSC Science Question Answer

এসএসসি বিজ্ঞান সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর | SSC Science Question Answer

Recent News

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৬ | সকল বোর্ড PDF

এসএসসি পুনঃনিরীক্ষণের রেজাল্ট ২০২৬ | সকল বোর্ড PDF

অনার্স ৪র্থ বর্ষের ফলাফল পুনঃনিরীক্ষণের আবেদন ২০২৬ | Exam 2024

অনার্স ৪র্থ বর্ষের ফলাফল পুনঃনিরীক্ষণের আবেদন ২০২৬ | Exam 2024

এসএসসি পরীক্ষা ২০২৭-এর নতুন রুটিন | SSC 2027 New Routine

এসএসসি পরীক্ষা ২০২৭-এর নতুন রুটিন | SSC 2027 New Routine

এসএসসি বিজ্ঞান সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর | SSC Science Question Answer

এসএসসি বিজ্ঞান সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর | SSC Science Question Answer

Academic School

© 2026 - 2027

Academic School

  • Home
  • About US
  • Contact Us
  • Privacy Policy
  • Term & Condition
  • Disclaimer

Follow Us

No Result
View All Result
  • Home
  • About US
  • Contact Us
  • Privacy Policy
  • Term & Condition
  • Disclaimer

© 2026 - 2027

Welcome Back!

OR

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

OR

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In